Sähköauton vuosihuolto: noin 20 liikkuvaa osaa ei juuri huoltoa vaadi

Täyssähköauton ensimmäinen vuosihuolto on lyhyt ja ytimekäs. Raitisilmasuodatin vaihdettiin ja kaikki oli kunnossa.

Täyssähköautossa on noin 20 liikkuvaa osaa. Polttomoottoriautossa liikkuvia osia on noin 2000. Täyssähkön edullisempi ylläpito ja toimintavarmuus ovat avaintekijöitä liikkumisen murrokselle.

Käytin Nissan Leaf -täyssähköautoni vuosihuollossa huhtikuussa. Itse huollosta minulla on todella vähän kerrottavaa, koska kaikki on hyvin. Nissan Leafin huoltosuunnitelman mukaan ensimmäinen huolto ajoitetaan vuoden ajon jälkeen tai 30 000 kilometrin kohdalle, sen mukaan kumpi ehto täyttyy ensin.

Autoni huollettiin Autokeskus Airportissa. Autossa oli kaikki hyvin. Ainoa huollettava tai vaihdettava asia oli raitisilmasuodatin: tämän lisäksi ensimmäisessä huollossa katsottiin muun muassa oheisen listan mukaiset asiat. Itse tsekkilista oli kahden A4:n pituinen, mutta kaikki oli siis kunnossa.

Renkaat ovat täyssähköauton ylläpidon suurin menoerä

Täyssähköautossa on noin 20 liikkuvaa osaa. Polttomoottoriautossa liikkuvia osia on keskimäärin 2000. Täyssähköauton merkittävin ylläpitokustannus koostuukin renkaista ja renkaiden kulumisesta. (Arbib & Tony Seba, 2017)

Täyssähköautojen luotettavuus on yksi merkittävimpiä tekijöitä uudenlaisen liikkumisen kehityksessä. Täyssähköautojen luotettavuus yhdistettynä uuteen teknologiaan mahdollistaa autojen kehittämisen palveluntarjoajiksi.

James Arbib ja Tony Seba puhuvat tulevaisuuden liikkumisesta termillä TaaS, transport-as-a-service. TaaS tarkoittaa uutta liikkumisen muotoa, jossa matkustajat tilaavat kyydin tarpeen mukaan ja tarve omistaa autoa poistuu. Transport-as-a-service murtaa perinteisen liikkumisen mallia monella tapaa: autojen käyttöaste kasvaa, käyttöikä pitenee, sekä ylläpito-, rahoitus- ja vakuutuskustannukset pienenevät.

Meillä on kotona kaksi täyssähköautoa. Teknologia on tuttu ja käyttövarmuus itse koettu. Seban ja Arbibin kuvailema kehitys tuntuu minusta hyvinkin mahdolliselta. Mietin myös sitä, tarvitseeko omien lasteni tulevaisuudessa juurikaan ajaa itse autoa?

Suosittelen tutustumaan Seban ja Arbibin ajatuksiin.

Lähteet:

“Rethinking Transportation 2020-2030. The Disruption of Transportation and the Collapse of the Internal-Combustion Vehicle and Oil Industries.” James Arbib & Tony Seba, Cover Art 2017

Tony Seba: Clean Disruption: Energy & Transportation https://youtu.be/2b3ttqYDwF0

Author: paulasavonen

Perheenäiti Espoosta kirjoittaa arjen kokemuksista sähköautoilusta perheessä, jossa on kaksi sähköautoa ja kaikki matkat kuljetaan sähköllä.

2 thoughts on “Sähköauton vuosihuolto: noin 20 liikkuvaa osaa ei juuri huoltoa vaadi”

  1. Tony Seba on loistava! TaaS = MaaS, mobility as a service. Jälkimmäistä termiä käytetty kai enemmän Euroopassa. Disruptiossa tullaan kyllä näkemään monenlaisia sivujuonteita. Ehkä pitäisi kaivaa historiankirjoista esiin, miten tarkalleen ottaen hevosten ja autojen kanssaelo tapahtui edellisen vastaavan disruption aikana.

    BTW, Miten onnistuu työpaikalla lataaminen teidän perheessä? Vai onko niin ettei tarvetta työpaikalla lataamiseen teillä ole ollut?

    Liked by 1 person

    1. Käytän työmatkoihin liityntäparkkeja: paikallisjunan tai Ompun. Ompun liityntäparkissa voi nykyään ladata auton, mikä on hyvä juttu👍 Silloin tällöin käyn asiakaskäynneillä autolla ja latailen jos tarvetta on: yleensä ei ole kun auto on kotona ladattu.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s